Mérk Nagyközség Önkormányzata

Üdvözöljük községünkben!

A nyírségi homok és Ecsedi-láp találkozását kelet-nyugati irányban metsző magyar-román országhatár közelében a Kraszna folyó mellett - Nyíregyházától mintegy 62 km-re - fekszik Mérk nagyközség.


Neve személynévből keletkezett egyesek szerint magyar névadással, a régi magyar nyelvben népszerű Mérk személynév alapján, amely talán a szláv eredetű Mirk személynévból ered. Más felfogás szerint a helység névadója valószínűleg Merch, a szatmári németek ispánja lehetett.

Éghajlata mérsékelten meleg és a mérsékelten hűvös éghajlati öv határán terül el. Erdőtársulásai jelentős részét akácosok jellemzik, ezenkívül találkozhatunk tölggyel, kemény és lágy lombúakkal, valamint fenyővel is. A nyílt társulások között homokpuszta-rétek, zsombékosok is megfigyelhetőek, jellemző a sások, a tőzegeper előfordulása. Talaja réti öntés, humuszos homok és lápos réti talajok.


Megközelíthető: a 471-es útról Nyírbátornál leágazó alsórendű úton. A legközelebbi városokkal, Mátészalkával és Nyírbátorral, naponta autóbusz járatok kötik össze. A nagyközségen közvetlen vasútvonal nem halad keresztül, a legközelebbi vasútállomás Tiborszállás községben található.
Az oldalon található tartalom Mérk Nagyközség Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign